Wat is agile testen

Deze vraag krijg ik wel eens van mensen die niet in het testvak zitten. Dus ik begrijp dat als je dit leest hier ook naar op zoek bent. In dit artikel probeer ik je antwoord te geven op de vraag “wat is agile testen”

Wat is testen

Okay, testen is testen. Niets meer of minder. Maar in deze context is testen dat je de programmatuur controleert op juistheid. Je controleert of het gemaakt is zoals het is bedacht en bedoelt. Ook controleer je of het werkt en of je het kunt gebruiken zoals het is bedoelt. Vaak denken mensen dat als je zegt dat je software test, je het moet proberen te slopen. Dat klopt ook wel een beetje.

Wat is agile

Agile in deze context is dat je werkt op een gestructureerde, wendbare manier, je aanpast aan de omstandigheden en daardoor snel en effectief in kan spelen op veranderingen.

Wat is agile testen

Agile testen is dus dat je op een gestructureerde manier een stuk programmatuur onder de loep neemt. Je pas je aan aan de omgeving en kan daardoor dit stukje testen met de tools en middelen die je tot je beschikking hebt.

Een voorbeeld

Er is door de ontwikkelaars net een stukje software opgeleverd. Dat ga je testen zodra het kan. Dan merk je dat het niet echt lekker werkt en jij gaat als tester naar de PO toe om het voor te leggen. De PO is akkoord met jouw voorstel dat het toch anders kan. De ontwikkelaar maakt dat in orde en jij test het weer. Dan ga je als jij denkt dat het goed getest is naar de PO om het voor te leggen of het gemaakt is zoals bedacht. Is het OK? Mooi! Dan kan je naar de volgende story om die te gaan testen.

Agile testen in de praktijk

Dit voorbeeld hierboven is een situatie die vaak voorbij komt. Daarom heb ik het boek Agile Testen in de Praktijk geschreven. Zo geef ik je hands on tips om te gebruiken op de werkvloer.

Bestel het boek hier

Over de schrijverupdated on

Mijn naam is Allan de Bruin en ben sinds 2006 werkzaam als Test Consultant. Via verschillende detacheerders ben ik bij verschillende projecten betrokken geweest. Bijvoorbeeld bij de Consumentenbond, Rijksoverheid, Defensie, Kamer van Koophandel, Nationale Nederlanden, Liander, Gemeente Den Haag, CvZ (nu CiZ), AEGON, ING, ABN AMRO, de Huurcommissie en het Haags Gemeente Archief.