Tools tijdens het testen

In mijn boek “Agile Testen in de Praktijk” heb ik veel tools en andere middelen beschreven die je kunt gebruiken tijdens het testen. Om dit eenvoudiger te maken voor je heb ik het hier op de website geplaatst. Heb jij tips en trucs, weet jij een tool en zou ik die hier ook moeten noemen? Laat het even weten.

Katalon

Een heel handige tool om verschillende soorten testen te kunnen uitvoeren. Deze tool is laagdrempelig want iedereen kan deze tool gebruiken met record and play. En als je een beetje kunt programmeren dan kan je ook nog de code aanpassen die automatisch door Katalon wordt gemaakt. Ook genereert Katalon goede overzichtelijke rapporten.

Met Katalon kan je:

  • geautomatiseerd testen
  • front end testen
  • mobile testen
  • cross browser testen
  • REST/ Soap Api’s testen

Ga naar www.katalon.com

SoapUI & ReadyAPI 

Moet je services, end points of andere api’s testen? Dan is SoapUI een tool die veel gebruikt wordt. Alleen is deze niet zo eenvoudig te gebruiken. Ook erg onoverzichtelijk als je deze tool niet gewend bent. Ze hebben dit niet voor niets gedaan want dan zou je misschien wel ReadyAPI kunnen gaan gebruiken.

Ga naar www.soapui.org

Postman

Moet je services, end points of andere api’s testen? Dan is Postman een aanrader. Een erg eenvoudige tool. Deze is eenvoudiger dan SoapUI & ReadyAPI.

Ga naar www.postman.com/downloads/

Total Validator

Deze tool is handig om een website te controleren op de gebruikte HTML, CSS en andere front-end code die je in de bron terug kan vinden van de browser. Wat deze tool ook doet is het controleren van de WCAG (de toegankelijkheid). Meer valt er niet over te zeggen.

Ga naar www.totalvalidator.com/products/basic.html

Handige tools te gebruiken tijdens het testen

De onderstaande tools kunnen je helpen met het beschrijven van issues, bugs, defects en handleidingen.

FireShot (freeware)

Dit is een Chrome Extensie waar je screenshots mee kunt maken. Ga naar getfireshot.com

Greenshot (freeware)

Dit is een losse applicatie waar je screenshots mee kunt maken. Ook kan je met deze applicatie gelijk de gemaakte screenshot bewerken. Ga naar getgreenshot.org

Paint.Net (freeware)

Dit is een hele uitgebreide versie van Paint (die zit standaard geïnstalleerd bij Windows). Hiermee kan je echt veel meer dan de gewone Paint.  Ga naar Paint.Net

Notepad ++

Kijk maar eens bij de gemiddelde IT’er in zijn lijstje met applicaties die hij/ zij graag gebruikt en daar zal Notepad ++ zeker in te vinden zijn. Hiermee heb je echt zoveel mogelijkheden. Ik zelf gebruik het ook vaak om even snel aantekeningen in te maken tijdens een overleg.

Met Notepad ++ kan je bijvoorbeeld JSON of XML in de de editor plakken en gelijk de opmaak zien en controleren. Dit is echter nog maar 1 van de dingen die handig zijn in Notepad ++ (en heel praktisch!)

Ga naar notepad-plus-plus.org